Select your country/region in the menu or by clicking on the world map *
Country Selector Alternate Image
Petrol si gaze
   
 
 

Inapoi la sectiunea Petrol & gaz

 
   
 
 
 

Poveste de succes: Petrobras (Brazilia)

Surse de alimentare cu energie imprastiate pe amplasamentul de extractie a petrolului

 
 

 

 

I. MEDIUL CLIENTULUI/ CONTEXTUL PROIECTULUI

Profilul clientului (*):

 • Centrala de productie Alto do Rodrigues (ATP-ARG) este una dintre cele trei centrale de productie ale unitatilor din Rio Grande do Norte si Ceará (UN-RNCE), exploatate de PETROBRAS.
 • Aceasta unitate este responsabila pentru producerea de petrol si gaze in 12 amplasamente terestre si 1 amplasament marin, cu o productie zilnica medie de 25.000 de barili in 2003.
 • Exista peste 2.300 de sonde de productie, distribuite pe o suprafata cu lungime de aproximativ 80 Km, utilizand pompare mecanica, pompare cu capacitate progresiva si pompare subacvatica centrifuga ca metode de extractie.

Obiectivul clientului si constrangeri (*):

 • Identificarea tipului si amplasarii defectelor - operatorul venea pe amplasamentul unde era instalat releul de declansare rapida si verifica releul de protectie si evenimentele prin accesare locala. Avand in vedere faptul ca releele de declansare rapida sunt amplasate doar in partea de evacuare a alimentatoarelor, inspectia vizuala se efectua in intreaga zona a defectului.
 • Timp lung de manevrare - pentru efectuarea unei manevre de transfer de sarcina, era nevoie de echipe de doua (2), pana la trei (3) persoane. Aceste durate sunt lungi din cauza procedurilor de siguranta necesare pentru acest tip de operatiune, din cauza calatoriei echipelor si a timpului petrecut in comunicatii intre echipele implicate.
 • Blocarea comutarii automate - in timpul intretinerii preventive, cu echipe pentru cablurile sub tensiune, in care era necesar sa se blocheze comutarea automata a releelor de declansare rapida, trebuia sa chemem un electrician, care sa vina pana la echipament sa execute operatiunea, ceea ce ducea la irosirea timpului.
 • Lipsa de monitorizare de la distanta - in situati anterioara, dispuneam doar de cateva inregistrari de date ale variabilelor electrice, cum ar fi: putere activa, putere reactiva, curent si factor de putere, starea functionarii curente a echipamentului.

II. IMPLEMENTAREA SOLUTIILOR

Metodologia implementarii (etape principale) (*):

 • Implementarea COSE (Centru Operational al Sistemului Electric) ca si sistem de supervizare a fost efectuata de compania CDi Power S.A., (100% filiala in partea de S-E a Braziliei) pe baza specificatiilor tehnice definite de Petrobras.

Durata:

 • 2003

Prezentare generala a solutiilor (servicii, produse, sisteme, arhitecturi…) (*):

 

 

III. REZULTATE/REALIZARI

Beneficiile clientului (*):

 • Controlul si reinchiderea imediate ale distributiei electrice la toate sistemele de pompare.

Valorile care diferentiaza Schneider Electric de concurenta:

 • Furnizare totala de sisteme, inclusiv echipamente de teren
 • Sistem de distributie electrica similar centralelor electrice